Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ_
Ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων που διεξάγονται εφέτος χωρίς καμία αλλαγή. Το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Νέο Λύκειο επρόκειτο να ολοκληρωθεί του χρόνου και ούτως η άλλως δεν αφορούσε τους εφετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα διαγωνιστούν το Μάιο με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων και των τριών κατευθύνσεων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για τις εξετάσεις του Μαΐου του 2016 οι οποίες παραμένουν θολό τοπίο ενώ διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί από την 1η.
Διαβάστε στο 360pedia.gr αποκλειστικό ρεπορτάζ με τους βασικούς άξονες του νέου συστήματος το οποίο διευρύνει τις επιλογές των υποψηφίων δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στα κλειστά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης με ένα 5ο προαιρετικό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Οι υποψήφιοι ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν θα μπορούν να ξεκλειδώνουν ομάδες σχολών από άλλο ΕΠΕ και όχι απαραίτητα όλες τις σχολές του συγκεκριμένου Πεδίου.
Κομβικής σημασίας σε αυτό το μοντέλο που βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, είναι οι συντελεστές βαρύτητας που θα έχει το κάθε ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είτε τα υποχρεωτικά είτε τα επιλογής.
Για τη φετινή χρονιά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσουν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
  • Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα βασικά μαθήματα και ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 9 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
  • Η εξέταση στα ειδικά μαθήματα θα γίνει μεταξύ 17 και 24 Ιουνίου
  • Τα μαθήματα λήγουν στις 13 Μαΐου
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
  • Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, θα γίνουν σε εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 16 Ιουνίου.
  • Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού  έτους 2015-16 θα γίνει από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων ανά μάθημα

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ1
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρασε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής

Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουνπροσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
πηγή: 360pedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου