Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών υφίστανται σχολικό εκφοβισμό

 Η πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών υφίστανται σχολικό εκφοβισμό - MediaΠεριθωριοποίηση, εκφοβισμό, λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως είναι καθημερινότητα για την πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών, καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, υπεύθυνος του τομέα χαρισματικών παιδιών της ελληνικής Mensa και δημιουργός των πρώτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά αυτά.
«Είναι τρομακτικό να ακούω περισσότερα από 20 παιδιά, από τα 25 που έχω στην τάξη, ηλικίας 8-12 ετών, να μου διηγούνται περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες δραστηριότητες με τα υπόλοιπα παιδιά, επειδή κάνουν ερωτήσεις μέσα στην τάξη, γιατί θέλουν να μάθουν, γιατί δεν καλύπτονται από όσα ακούν» επισημαίνει.
«Τα χαρισματικά παιδιά είναι μία μειοψηφία και η πλειοψηφία τούς επιβάλλεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε ξεχάσει ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο να υπερισχύει η γνώμη της πλειοψηφίας, αλλά είναι και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Όταν η πλειοψηφία που απαρτίζει την κοινωνία βλέπει κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αλλάξει αυτή την κατάσταση ισορροπίας και θα χρειαστεί να βρεθεί μια άλλη κατάσταση ισορροπίας, τότε τρομάζει» προσθέτει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει προσαρμοσμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα, όχι μόνο για τα χαρισματικά παιδιά, αλλά για όποιον μαθητή τη χρειαστεί. «Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσα παιδιά έχουν ανάγκη από προσαρμοσμένη εκπαίδευση, είτε έχουν υψηλή αντιληπτική ικανότητα, είτε δεν έχουν. Αν μπορούν να αποκομίσουν πράγματα από μια εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, να είναι διαθεματική, να έχει εμπλουτισμό της ύλης, τότε πρέπει να τα υποβάλουμε σε μια τέτοια εκπαίδευση, γιατί αυτή θα καλύπτει τις ανάγκες τους. Θα πρέπει το παιδί να σταματήσει να απομνημονεύει και να μπει στη διαδικασία της δημιουργίας. Πρέπει να τα βάλουμε σε μια διαδικασία που να αναπτύξουν τις δυνατότητες στο έπακρο και να τις κάνουν δεξιότητες».
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου κάνει λόγο για ένα γενικότερο αποκλεισμό κάθε μειοψηφίας στην Ελλάδα, «γιατί δεν λέμε να ενστερνιστούμε τη διαφορετικότητα των υπολοίπων». «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει, γιατί προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτούς που διεκδικούν κομμάτι από την πίτα. Θέλουμε να βγάλουμε έξω τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους διαφορετικούς, τους περίεργους, ώστε να μείνουν λίγοι που θα έχουν την πίτα για να φτάνει για όλους. Αλλά το ζήτημα είναι για ποιο λόγο έχει μείνει τόση πίτα, το ζήτημα είναι γιατί δεν δουλεύουμε να φτιάξουμε περισσότερη πίτα. Έχουμε βρει την εύκολη λύση, πρέπει να κόψουμε κάποιους, να πετάξουμε κάποιους, ώστε να φτάνει το φαγητό για τους υπόλοιπους».
Στο επίκεντρο της κριτικής του μπαίνουν και οι εξαγγελίες για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. «Κάνουμε βήματα μπρος-πίσω. Έγινε λανθασμένα όλη αυτή η κίνηση με τα πειραματικά σχολεία, γιατί είχε εστιάσει πάνω στην αριστεία και δεν είχε εστιάσει πάνω στις ανάγκες των παιδιών, αλλά έγινε μισό βήμα προς κάποια κατεύθυνση και τώρα ερχόμαστε να πάρουμε πίσω ακόμα και αυτό το μισό βήμα που έγινε. Δηλαδή δεν μπορεί κανένα παιδί να έχει κανένα πρότυπο πρόγραμμα εκπαίδευσης για να μπορέσει να γαλουχήσει τον εαυτό του. Αυτό το πράγμα είναι τραγικό στην Ελλάδα».
Αν και μόλις 30 ετών, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε το περασμένο Σάββατο στη διοργάνωση «TEDxAUEB», έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και είναι υπότροφος υποψήφιος διδάκτορας του ΕΚΦΕ «Δημόκριτος» στο εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας. Είναι ένα από τα πέντε μέλη της Gifted Youth Committee της διεθνούς Mensa και έχει επιλεγεί ως Leadership Ambassador για το 2014-2015.
Ως χαρισματικό παιδί και ο ίδιος, σχεδίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ελληνικής Mensa (περιλαμβάνουν μαθήματα σε χαρισματικά παιδιά, κάνει επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και συμβουλευτική γονέων) για να υποστηρίξει τα χαρισματικά παιδιά, που όπως λέει δέχονται πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις.
«Το ζήτημα είναι να μάθουμε σε αυτά τα παιδιά να διαχειρίζονται την πίεση. Τα παιδιά αυτά αισθάνονται πολύ διαφορετικά από το μέσο όρο, αισθάνονται μόνα τους και πρέπει να τα μάθουμε να διαχειρίζονται αυτή την πίεση που αισθάνονται είτε έχει να κάνει με απομόνωση είτε έχει να κάνει με σχολικό εκφοβισμό είτε έχει να κάνει με τη διαχείριση της πίεσης από τους γονείς, με προβολές και προσδοκίες που έχουν οι άλλοι», λέει.
πηγή : το Ποντίκι

ΣΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ_
Ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων που διεξάγονται εφέτος χωρίς καμία αλλαγή. Το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Νέο Λύκειο επρόκειτο να ολοκληρωθεί του χρόνου και ούτως η άλλως δεν αφορούσε τους εφετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα διαγωνιστούν το Μάιο με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων και των τριών κατευθύνσεων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για τις εξετάσεις του Μαΐου του 2016 οι οποίες παραμένουν θολό τοπίο ενώ διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί από την 1η.
Διαβάστε στο 360pedia.gr αποκλειστικό ρεπορτάζ με τους βασικούς άξονες του νέου συστήματος το οποίο διευρύνει τις επιλογές των υποψηφίων δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στα κλειστά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης με ένα 5ο προαιρετικό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Οι υποψήφιοι ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν θα μπορούν να ξεκλειδώνουν ομάδες σχολών από άλλο ΕΠΕ και όχι απαραίτητα όλες τις σχολές του συγκεκριμένου Πεδίου.
Κομβικής σημασίας σε αυτό το μοντέλο που βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, είναι οι συντελεστές βαρύτητας που θα έχει το κάθε ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είτε τα υποχρεωτικά είτε τα επιλογής.
Για τη φετινή χρονιά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσουν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
  • Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα βασικά μαθήματα και ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 9 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
  • Η εξέταση στα ειδικά μαθήματα θα γίνει μεταξύ 17 και 24 Ιουνίου
  • Τα μαθήματα λήγουν στις 13 Μαΐου
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
  • Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
  • Οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, θα γίνουν σε εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 16 Ιουνίου.
  • Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού  έτους 2015-16 θα γίνει από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων ανά μάθημα

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ1
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρασε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής

Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουνπροσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
πηγή: 360pedia

ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 4+1 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το εξεταστικό σύστημα με το οποίο θα διεκδικήσουν του χρόνου οι μαθητές της Γ΄Λυκείου μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 360pedia.gr διατηρούνται πέντε ΕΠΕ τα οποία και επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα πέμπτο προαιρετικό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Δημιουργούνται έτσι τρεις πυλώνες επιστημονικών κατεύθυνσεων, ο Θεωρητικός, ο Θετικός και ο Τεχνολογικός.
Η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε, υπό την εποπτεία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, να διαμορφώσει το εξεταστικό σύστημα της επόμενης χρονιάς έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πρότασή της και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες και βέβαια η τελική έγκριση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά προκειμένου να ανακοινωθούν οι αλλαγές το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουν τα σχολεία τον προγραμματισμό τους.
Τα μαθήματα παραμένουν τέσσερα  για κάθε μια από τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες ομαδοποιούνται τα έξι Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης του Νέου Λυκείου. Ουσιαστικά τα Πεδία των Επιστημών Υγείας και των Παιδαγωγικών Επιστημών παύουν να αποτελούν αυτόνομη κλειστή επιλογή μικρού αριθμού σχολών και εντάσσονται ως επιλογές στις τρεις κατευθύνσεις με ένα 5ο προαιρετικό μάθημα. Το ΕΠΕ Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ενοποιείται σε Θετική κατεύθυνση μετά το διαχωρισμό λόγω της εισαγωγής της πληροφορικής η οποία παραμένει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αλλά στην Τεχνολογική κατεύθυνση.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Λατινικά. Οδηγεί στις σχολές του 1ου ΕΠΕ των Ανθρωπιστικών και Νομικών Επιστημών.
  • Με 5ο προαιρετικό μάθημα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει τις Παιδαγωγικές σχολές.
  • Με 5ο προαιρετικό μάθημα την Φυσική Γ.Π. «ανοίγει» σχολές του 2ου ΕΠΕ των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
  • Με Βιολογία ο υποψήφιος θα μπορεί να επιλέξει και σχολές του ΕΠΕ των Επιστημών Υγείας.
  • Με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ξεκλειδώνει το 4ο ΕΠΕ των Οικονομικών Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.
  • Με 5ο προαιρετικό μάθημα την Βιολογία ο υποψήφιος έχει πρόσβαση στις Επιστήμες Υγείας. Έτσι αποκαθίσταται  ένα από τα σοβαρά προβλήματα του σχεδιασμού που είχε γίνει για το Νέο Λύκειο ο οποίος απέκλειε τον συνδυασμό Πολυτεχνεία – Ιατρική που αποτελούσε πάντα επιλογή των καλών μαθητών.
  • Με 5ο προαιρετικό μάθημα τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει και τις Οικονομικές σχολές ανά την Ελλάδα.
  • Αν επιλέξει την Ιστορία ως 5ο προαιρετικό μάθημα, ο υποψήφιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στις Παιδαγωγικές σχολές όσο και σε κάποιες Θεωρητικές.
ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
  • Αν ο υποψήφιος θέλει να ξεκλειδώσει τις σχολές του ΕΠΕ των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών θα πρέπει να εξεταστεί πανελλαδικά και στη Φυσική Γ.Π.
  • Με Μαθηματικά Γ.Π. θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στις Παιδαγωγικές Σχολές.
  • Με Βιολογία Γ.Π. θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και σχολές των Επιστημών Υγείας.
  • Με Ιστορία Γ.Π. ο υποψήφιος θα μπορεί να ξεκλειδώσει σχολές των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Προβληματισμός υπάρχει για το νεοεισαχθέν μάθημα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών για το οποίο υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα αλλά όχι βιβλίο. Στο σχεδιασμό του Νέου Λυκείου επρόκειτο να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο 4ο ΕΠΕ,Επιστήμες Οικονομίας, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Επειδή κρίνεται ως ένα σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο που διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών υπάρχει η σκέψη να διατηρηθεί ως μάθημα Γενικής Παιδείας και να αποτελέσει επιλογή ως 5ο προαιρετικό μάθημα που θα μπορούσε να γεφυρώσει και το 1ο και  2ο ΕΠΕ με τις σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών ή και τις Ψυχολογίες.
Η εισαγωγή  του ανάλογου μαθήματος Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών στο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη αφού τείνει να γίνει το αγαπημένο μάθημα των μαθητών.

Το 360pedia.gr είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας αλλά κατά της εκμετάλλευσης της δημοσιογραφικής δουλειάς ιδιαίτερα όταν είναι πρωτότυπη. Σας καλούμε να σεβαστείτε τους όρους χρήσης του περιεχομένου μας που θα βρείτε ΕΔΩ.

πηγή: 
360pedia.gr