Τα επιτελεία του υπουργού και του αναπληρωτή παιδείας ξεσκονίζουν όλες αυτές τις ημέρες φακέλους μήπως και εντοπίσουν πιστώσεις και προγράμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία. Το μόνο που κατάφεραν να εντοπίσουν είναι 500 πιστώσεις για πρόσθετη διδακτική στήριξη στα ΕΠΑΛ.
Πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ τα κονδύλια του οποίου πρέπει να απορροφήσουν άμεσα για να μην χαθούν. Αν οι διαδικασίες τρέξουν γρήγορα, μέσα στο Μάρτιο αναμένεταινομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεκινήσει, τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, πρόγραμμα πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα κονδύλια που έχουν απομείνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επαρκούν για την πρόσληψη 500 αναπληρωτών μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Κατά τα λοιπά δεν διαφαίνονται πολλά περιθώριά για την κάλυψη των κενών στα σχολεία. Παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών ακόμη και την τελευταία εβδομάδα τα κενά στα σχολεία ξεπερνούν τις 3.000. Τα λεγόμενα βασικά μαθήματα έχουν καλυφθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα χάνονται ακόμη ωστόσο χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μαθήματα ειδικότητας κάτι που ουσιαστικά αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του σχολείου. Κυρίως τα Μουσικά και Καλλιτεχνικάέχουν σχεδόν απολέσει, τα τελευταία χρόνια, την ιδιαίτερη ταυτότητά τους λόγω τις απουσίας καθηγητών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Στα ειδικά σχολεία οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς είναι πολύ περισσότερες με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση τα σχολεία αυτά να παράσχουν την ειδική αγωγή που χρειάζονται οι μαθητές τους.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί ενώ διανύουμε το τελευταίο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς μιλάει από μόνη της:
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του υπουργείου Παιδείας είναι η επόμενη σχολική χρονιά. Τα τελευταία 5 χρόνια συσσωρεύονται ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αφού χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται χωρίς να αντικαθίστανται με νέους. Σύμφωνα με στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριου Κορδή:
Όλα αυτά τα χρόνια επιχειρείται λοιπόν να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων με αναπληρώσεις. Μόνον εφέτος χρειάστηκαν 14.735 αναπληρωτές και οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να κάνει μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση. Πόσους και πότε θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις προτεραιότητες που θα μπούν με βάση τη δέσμευση, της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, για μέτρα που δεν θα ανατρέπουν τη δημοσιονομική σταθερότητα εντός του τετράμηνου. Οικονομικό κόστος προϋποθέτει και η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι θα επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που ομολογουμένως ήταν σαρωτικές τα τελευταία 5 χρόνια:
Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία του αιρετού Νεκτάριου Κορδή, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οδήγησαν σε αύξηση των μαθητών στις τάξεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 2.636 τάξεις (σε σύνολο 46.903) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 5.966 (σε σύνολο 29.968) στη Δευτεροβάθμια, οι οποίες έχουν πάνω από 25 μαθητές.
πηγή : 360pedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου