Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Δεν πέτυχα στις Πανελλαδικές. Τι κάνω;

Τι σημαίνει η επιτυχία ή η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη μετέπειτα πορεία σταδιοδρομίας;
Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα μας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες. H επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης κατά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ευκαιρία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν αποδώσει όπως θα περιμένατε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να σας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες. Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά το επαγγελματικό σας μέλλον!

Τι να επιλέξω για να έχω σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;
Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και έτοιμες λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνετε σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχετε επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση. Γενικά, όμως, επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου. Πριν επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας συμβουλευτείτε την ενότητα Γνωρίζω την αγορά εργασίας.

Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας» για τους νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν τώρα στη σταδιοδρομία τους;
Στη σημερινή κοινωνία της δια βίου μάθησης, είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε πολύπλευρα την προσωπικότητά μας και να καλλιεργούμε δεξιότητες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και θα μας ανοίγουν νέες ευκαιρίες σε περιόδους ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση είναι βασικό συστατικό για τη λήψη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναζητείτε, να αξιολογείτε, να επεξεργάζεστε και να ταξινομείτε πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και προτιμήσεις μας, όσο και με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε! Η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Η ανάπτυξη σταδιοδρομίας είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τι άλλες επιλογές υπάρχουν για τους μαθητές που δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Επισκεφτείτε τον ΠΛΟΗΓΟ, την Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να βρείτε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης (γενική, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αρχική ή συνεχιζόμενη κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ.), ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα.
Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης PLOTEUS για να αναζητήσετε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και τη χώρα ή το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.
Καταρτιστείτε! Η επαγγελματική κατάρτιση θα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια καλή εναλλακτική επιλογή και το βασικό μέσο για την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλες σχολές στην ενότητα Σπουδές μετά το Λύκειο.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι μαθητές, οι νέοι και οι γονείς τους για δωρεάν βοήθεια σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;
H επιλογή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης και κατ' επέκταση του επαγγέλματος, δεν θα πρέπει να είναι μια επιπόλαιη απόφαση βασισμένη σε τυχαία γεγονότα και συγκυρίες. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται ύστερα από ώριμη σκέψη και με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων που μπορούν να βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές για εσάς εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, βασισμένες στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και το σύστημα των αξιών σας.
Τόσο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου όσο και γενικά για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ένα από τα 79 δημόσια Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) του Υπουργείου Παιδείας που λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας. Τα ΚΕΣΥΠ προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους μαθητές και νέους (μέχρι 25 ετών) καθώς και στους γονείς τους. Αναζητείστε το κοντινότερο ΚΕΣΥΠ στην περιοχή διαμονής σας μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΟΠΠΕΠ ή της ιστοσελίδας του Τμήματος Α’ ΣΕΠ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το μέλλον των παιδιών τους;
Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των παιδιών τους. Η συζήτηση με το παιδί και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητα στοιχεία για να το βοηθηθεί να κάνει την πλέον συνειδητή και κατάλληλη επιλογή για εκείνο. Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο θα ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεών του.


Τι βοήθεια προσφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ σε μαθητές και νέους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας;
Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει δημιουργήσει τη Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμούπου είναι ένα φιλικό διαδραστικό πόρταλ, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφήβους και νέους. Μέσω της Πύλης μπορείτε:
• να συμπληρώσετε δωρεάν ηλεκτρονικά Tεστ Eπαγγελματικού Προσανατολισμού και να πάρετε απαντήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας, τις κλίσεις σας και να βοηθηθείτε στο να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.
• να δημιουργήσετε τον ατομικό σας ηλεκτρονικό φάκελο δεξιοτήτων με τον οποίο μπορείτε να αναδείξετε τα ταλέντα σας και τα επιτεύγματά σας από τις σχολικές δραστηριότητες, αλλά και από τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
• να βρείτε πληροφορίες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για διάφορα άλλα θέματα, που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία.
• να επικοινωνήσετε, να απευθύνετε ερώτημα ή να κλείσετε το δικό σας ραντεβού με εξειδικευμένο Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην περιοχή σας, στα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του Υπουργείου Παιδείας.
Σύντομα θα μπορείτε να :
• παίζετε το γνωστό διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι σταδιοδρομίας Real Game που βοηθά να αναπτύξετε δεξιότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας και να προετοιμαστείτε για τη ζωή σας ως ενήλικες,
• να ενημερώνεστε για διάφορα επαγγέλματα και για τον κόσμο της αγοράς εργασίας μέσα από διαδραστικά βίντεο επαγγελμάτων.
Και μην ξεχνάτε! Για συστηματική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά τους Θεματικούς Καταλόγους ενημέρωσης της Διαδικτυακής Πύλης.

Πανελλαδικές Εξετάσεις και Μηχανογραφικό Δελτίο

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι η διαδικασία γραπτών ή και προφορικών εξετάσεων* που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα για όλους τους τελειόφοιτους και απόφοιτους μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε κοινά θέματα, τα οποία ορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) και βαθμολογούνται από εκπαιδευτικούς σε ειδικά Βαθμολογικά Κέντρα (Β.Κ.)
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται κατ΄ έτος:
Α. Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικών Λυκείων – Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Β) 
Β. Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Α)
* Αφορά περιπτώσεις φυσικώς αδυνάτων υποψηφίων που εξεταζονται και προφορικα (δυσλεξία, δυσορθογραφία κ.λπ.)
Αναλυτικές πληροφορίες για το πλαίσιο πραγματοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων: (συνημμένα).

20 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Μηχανογραφικό Δελτίο

Τι είναι το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Το  Μηχανογραφικό Δελτίο είναι ένα έντυπο – δήλωση στο οποίο περιέχονται όλες οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, συγκεντρωμένα σε ομάδες (Επιστημονικά Πεδία)
Τι μορφή έχει το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Το Μηχανογραφικό Δελτίο δεν έχει πλέον έντυπη μορφή. Υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να καταθέσω το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Χρειάζεται να είσαι τελειόφοιτος ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Ομάδας Β, με Βεβαίωση Πρόσβασης των ετών 2014 (90%) και των ετών 2013, 2012 (10%) και να έχεις αποκτήσει κωδικό ασφαλείας από το Λύκειό σου.
Είναι υποχρεωτικό να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Είναι υποχρεωτικό, εάν θέλεις να εισαχθείς σε μία Σχολή / ένα Τμήμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ελλάδας.
Μπορώ να περάσω στο Πανεπιστήμιο χωρίς να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Όχι. Είναι υποχρεωτικό να καταθέσεις Μηχανογραφικό Δελτίο, εάν θέλεις να εισαχθείς σε μία Σχολή / ένα Τμήμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ελλάδας.
Πότε χρειάζεται να το καταθέσω;
Θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας η προθεσμία για την κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου (περίπου 15-20 ημέρες), μετά την ανακοίνωση των βαθμών σου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πού χρειάζεται να το καταθέσω;
Θα χρειαστεί να έχεις Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και σύνδεση με το Ίντερνετ για να καταθέσεις το Μηχανογραφικό Δελτίο ηλεκτρονικά, από το σπίτι σου, για παράδειγμα. Αν δεν διαθέτεις τα απαραίτητα μέσα, μπορείς να το καταθέσεις στο Σχολείο σου για να σε βοηθήσουν.
Πόσες φορές μπορώ να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Μόνο ΜΙΑ φορά. Μπορείς να αποθηκεύεις προσωρινά τις επιλογές σου και να τις αλλάζεις. Αυτό που μετράει όμως είναι η «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Τι γίνεται αν ξεχάσω να οριστικοποιήσω το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Αν δεν οριστικοποιήσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο, το ηλεκτρονικό σύστημα θεωρεί ότι δεν έχεις καταθέσει Μηχανογραφικό. Συνεπώς, δεν εισάγεσαι σε καμία Σχολή / Τμήμα.
Έχω όμως καταθέσει ένα Μηχανογραφικό όταν μπήκα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα και επέλεξα «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ».
Δεν έχει σημασία. Οι προσωρινές επιλογές σου ΔΕΝ θεωρούνται οριστικές, άρα δεν μπορείς να εισαχθείς σε κανένα Τμήμα / Σχολή, ακόμα και αν έχεις τα μόρια.

Πόσα Επιστημονικά Πεδία μπορώ να επιλέξω;
Μπορείς να επιλέξεις τις Σχολές / τα Τμήματα από ένα ή και 2 Επιστημονικά Πεδία.
Προϋπόθεση για το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, εάν δεν έχεις άμεση πρόσβαση από την κατεύθυνση σου, είναι να έχεις εξεταστεί στα Μαθήματα Αντικατάστασης Βαρύτητας που απαιτούνται για το συγκεκριμένο Πεδίο.


Τι είναι τα πλήρη μόρια;
Για να δηλώσεις κάποιο συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, χρειάζεται να έχεις απαραιτήτως εξεταστεί σε 2 συγκεκριμένα από τα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα (συνολικά 6 Μαθήματα για τα υπόλοιπα Πεδία και 7 για το 5ο Πεδίο), ανάλογα με την Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Τα Μαθήματα αυτά είναι τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας γιατί πολλαπλασιάζονται προκειμένου να υπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα των Μορίων (1ο Μάθημα x1.3, 2ο Μάθημα x0.7).  Στην περίπτωση αυτή τα μόριά σου θα είναι ΠΛΗΡΗ.


Τι είναι τα μειωμένα μόρια;
Αν στην Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει δεν εξετάζονται τα 2 από τα απαιτούμενα Μαθήματα (Αυξημένης Βαρύτητας) για κάποιο συγκεκριμένο Πεδίο, έχεις τη δυνατότητα να το επιλέξεις, αφού προηγουμένως επιλέξεις από 4 Προτεινόμενα Μαθήματα ένα Μάθημα (Επιλογής) το οποίο θα λειτουργήσει ως Μάθημα Αντικατάστασης του Μαθήματος Αυξημένης Βαρύτητας και θα πολλαπλασιαστεί με μικρότερους συντελεστές (1ο Μάθημα Αντικατάστασης x0.9, 2ο Μάθημα Αντικατάστασης x0.4). Στην περίπτωση αυτή τα μόριά σου θα είναι ΜΕΙΩΜΕΝΑ.



Αν επιλέξω τελικά 2 Επιστημονικά Πεδία, θα έχω τα ίδια μόρια και για τα 2;
Εξαρτάται από τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας (Μ.Α.Β.) για το κάθε Επιστημονικό Πεδίο, από τα Μαθήματα Αντικατάστασης (Μ.Αν.) και από την Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Για παράδειγμα, από Θεωρητική Κατεύθυνση θα έχεις διαφορετικά μόρια
·         για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Α.Β. = Αρχαία Ελληνικά x1.3 και Ιστορία x0.7
·         για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Αν. = Μαθηματικά x0.9 και Φυσική x0.4
·         για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Αν. = Βιολογία x0.9 και Νεοελληνική Γλώσσα x0.4
·    για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Α.Β. = Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής x1.3 και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας x0.7

Πόσες Σχολές / Τμήματα μπορώ να δηλώσω; Υπάρχει περιορισμός;
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αρκεί να επιλέξεις από 2 μόνο Επιστημονικά Πεδία. Μπορείς να επιλέξεις με όποια σειρά θέλεις τις Σχολές πχ. την Α Σχολή του 1ου Πεδίου, μετά την Κ Σχολή του 3ου Πεδίου, μετά την Ζ Σχολή του 3ου Πεδίου, μετά την Δ Σχολή του 1ου Πεδίου κλπ.
Τι γίνεται αν βάλω μία προτίμηση Α μετά από την προτίμηση Β αλλά τελικά έχω τα μόρια που χρειάζονται και για τις 2;
Θα εισαχθείς στην επιλογή που βρίσκεται υψηλότερα στις προτιμήσεις σου.
Για αυτό χρειάζεται να είσαι σίγουρος για την σειρά των επιθυμιών σου χωρίς να επηρεάζεσαι από τις εκτιμήσεις διακύμανσης των Βάσεων Εισαγωγής.
Τα μόρια που τελικά συγκέντρωσα είναι αρκετά και δείχνουν ότι περνάω σε πολλές Σχολές. Τελικά σε ποια από όλες θα εισαχθώ;
Θα εισαχθείς στην επιλογή που βρίσκεται υψηλότερα στις προτιμήσεις σου, αρκεί να πιάνεις τη βάση της.


Ποιο κριτήριο προηγείται για την εισαγωγή μου σε μια σχολή, ο βαθμός ή η σειρά προτίμησης;
Ο βαθμός.
Παράδειγμα :
·         (Α) Υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης με 18.300 μόρια έχει δηλώσει 3η προτίμηση τους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (ΕΜΠ).
·         (Β) Υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης με 16.500 μόρια έχει δηλώσει 1η προτίμηση τους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (ΕΜΠ).
Στους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (βάση 18.100) εισάγεται ο  (Α) Υποψήφιος με τα 18.300 μόρια.



Τι πρέπει να γνωρίζω για μια Σχολή / ένα Τμήμα προτού το επιλέξω;
Προτού επιλέξεις μία Σχολή / ένα Τμήμα, καλό θα ήταν να κάνεις μια μικρή έρευνα για το αν σε ενδιαφέρει πραγματικά, χωρίς να στέκεσαι στον τίτλο.
·         καταρχάς  συμβουλεύσου τον Νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας του Υπουργείου Παιδείας,
·         έπειτα δες την Ιστοσελίδα κάθε Τμήματος,
·         βρες τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος για να μάθεις ποια είναι τα Διδασκόμενα Μαθήματα και εάν σε ενδιαφέρουν πραγματικά.
·         Καλό θα ήταν, επίσης, να μάθεις για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και τις Επαγγελματικές προοπτικές του Τμήματος είτε από τη Γραμματεία του Τμήματος είτε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου στο οποίο ανήκει η Σχολή που σε ενδιαφέρει.
·         Μπορείς να επισκεφτείς ένα Σύμβουλο ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ της περιοχής σου για να σε βοηθήσει στην αναζήτηση.

Τα Ειδικά Μαθήματα υπολογίζονται στο συνολικό αριθμό Μορίων Εισαγωγής μου;
Όχι, υπολογίζονται μόνο για τη Σχολή για την οποία απαιτούνται.
Προσοχή!
·         Στα Ειδικά Μαθήματα χρειάζεται να έχεις τουλάχιστον τη βάση (10/20).
·         Όταν απαιτούνται 2 Ειδικά Μαθήματα χρειάζεται να έχεις τη βάση και στα 2 Μαθήματα.

Τι βαθμούς χρειάζεται να γράψω στις Πανελλαδικές;

Αν έχεις ήδη γράψει Πανελλαδικές μπορείς από την εφαρμογή να δεις το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και τα Μόριά σου.
Πώς Προκύπτουν όμως αυτά τα νούμερα;

Βαθμός Πρόσβασης (ΒΠ)
Από κάθε μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά προκύπτει ο Βαθμός πρόσβασής σου από τη σχέση
ΒΠ = Π x 0,3 + Γ x 0,7 (Π: Προφορικός Βαθμός, Γ:Βαθμός Πανελλαδικών)
Ο Προφορικός Βαθμός υπολογίζεται από τους βαθμούς που παίρνεις στο σχολείο σε κάθε τετράμηνο με τη σχέση:
Π.= (ΑΤΕΤΡΑΜ+ΒΤΕΤΡΑΜ)/2
Αν ο βαθμός των πανελλαδικών απέχει περισσότερο από 2 μονάδες από τον Προφορικό, τότε έχουμε προσαρμογή του προφορικού βαθμού ώστε να απέχει μέχρι 2 μονάδες από τον γραπτό. Π= ± 2 (Γ)

Παράδειγμα
Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ=18 
Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ=19
Π=18,5
Γ=15,7
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Π=17,7
ΒΠ = 0,3xΠ + 0,7xΓ = 
0,3x17,7 + 0,7x15,7 = 16.3
ΒΠ = 16,3
Γενικός Βαθμός Πρόσβασης (ΓΒΠ)
Είναι ο Μέσος Όρος των βαθμών πρόσβασης όλων των μαθημάτων που εξετάζεσαι Πανελλαδικά.

Παράδειγμα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ=18,3
ΦΥΣΙΚΗ=16,3
ΧΗΜΕΙΑ=15,2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ=19,4
ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (ΓΠ)=18,4
ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΠ)=19,6
ΓΒΠ=(18,3+16,3+15,2+19,4+18,4+19,6) / 6=17,866..
ΓΒΠ=17,87

Υπολογισμός Μορίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια
A.
Ανάλογα με τους συντελεστές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που προκύπτει απο το συνδυασμό Κατευθυνσης και Επιστημονικού Πεδίου, διαμορφώνονται οι δύο παρακάτω σχέσεις:
1. (ΓΒΠ x 8 +1.3 + ΒΠΒΑΡ.2x0,7) x 100
2. (ΓΒΠ x 8 +0.9 + ΒΠΒΑΡ.2x0,4) x 100
όπου ΓΒΠ ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης
ΒΠΒΑΡ.1/2 ο Βαθμός Πρόσβασης στο Μάθημα βαρύτητας 1 ή 2.
Έτσι αν έχω σε όλα τα μαθήματα 20, στην πρώτη περίπτωση θα πετύχω μέγιστη βαθμολογία:
(20 x 8 + 20 x 1.3 + 20 x 0.7) x 100
(160 + 26 + 14) x 100
max=20000

Ενώ αν έχω σε όλα τα μαθήματα 20, στην δεύτερη περίπτωση θα πετύχω μέγιστη βαθμολογία:

(20 x 8 + 20 x 1.3 + 20 x 0.7) x 100
(160 + 18 + 8) x 100
max=18600

Παράδειγμα 1
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ - ΕΠ1
ΒΠ ΑΡΧΑΙΑ = 18,6
ΒΠ ΙΣΤΟΡΙΑ = 19,2
ΒΠ Ν.Λ. = 15,4 
ΒΠ ΛΑΤΙΝΙΚΑ = 16,3
ΒΠ Ν.Γ. = 17,2
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 15,2
ΓΒΠ = 16,98
(16,98 x 8 + 18.6 x 1.3 + 19.2 x 0.7) x 100
(135.84+24.18+13.44) x 100
17346 ΜΟΡΙΑ

Παράδειγμα 2
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ - ΕΠ1
ΒΠ ΑΡΧΑΙΑ = 18,6
ΒΠ ΙΣΤΟΡΙΑ = 19,2
ΒΠ Ν.Λ. = 15,4 
ΒΠ ΛΑΤΙΝΙΚΑ = 16,3
ΒΠ Ν.Γ. (ΓΠ) = 17,2
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 15,2
ΓΒΠ = 16,98
(16,98 x 8 + 17,2 x 0,9 + 15,2 x 0.4) x 100
(135.84+15,48+6,08) x 100
15740 ΜΟΡΙΑ

Παράδειγμα 3
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ – ΕΠ5
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ = 16,3
ΒΠ ΦΥΣΙΚΗ = 18,4
ΒΠ ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ = 15,4 
ΒΠ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ = 19,6
ΒΠ Ν.Γ. (ΓΠ) = 16,5
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 19,4
ΒΠ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚ. ΘΕΩΡΙΑΣ = 17,3 
ΓΒΠ = 17,56
(17,56 x 8 + 19,4 x 1,3 + 17,2 x 0.7) x 100
(140,48 + 25,22 + 12,04) x 100
17774 ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Χαρούμενο και Δημιουργικό το Νέο Έτος 2015


Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε σαν κοινωνία, ο ερχομός του Νέου Έτους  ας σημάνει ένα νέο ξεκίνημα,  για μια ζωή γεμάτη αλληλεγγύη και αγάπη, φωτίζοντας τις σκέψεις μας και τις ενέργειες μας.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών  του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου , σας εύχεται Χαρούμενο και Δημιουργικό το Νέο Έτος 2015.


Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προτάσεις για την επανεξέταση με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 που αφορά το Νέο Λύκειο.

Με τη συγκατάθεση και τις υπογραφές των μελών μας, στη πρόταση του Δ.Σ του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου.
Η Γ.Σ είχε ως σκοπό την ενημέρωση των Γονέων από την υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π {Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κορίνθου} κ. Αλεβίζου για το Νέο Λύκειο και την πρόταση του Δ.Σ που επισημαίνει τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ατέλειες και ασάφειες του νόμου 4186/2013 που αφορούν το Νέο Λύκειο και οι οποίες χρήζουν επανεξέτασης από το Υπουργείο.
Τις επόμενες ημέρες το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα αποστείλει το έγγραφο στον αρμόδιο Υπουργό, στη Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου υπόψη του κ. Μισθού, στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας υπόψη του κ.Σαμαρά στο Δ/ντη και τον Σύλλογο Διδασκόντων και το 15μελές, του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου, 3ου, 4ου Γενικών Λυκείων  και των ΕΠΑΛ, 
Κορίνθου σε κοινή συνεδρίαση για την σύνταξη προτάσεων με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 που αφορά το Νέο Λύκειο. 
Το Δ.Σ αποφάσισε η πρόταση που ενέκρινε η Γ.Σ να αναρτηθεί και να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.
http://goneis1gelkorinth.blogspot.gr

Θέμα: «Προτάσεις για την επανεξέταση με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 μετά τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του στην πράξη που μετρά ήδη ένα χρόνο».

Μετά την εφαρμογή του Νόμου 4186/2013 για το «νέο Λύκειο» από τον Σεπτέμβριο του 2013 διαπιστώθηκαν από μέρους των γονέων και των μαθητών του Σχολείου μας ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ατέλειες και ασάφειες οι οποίες χρήζουν επανεξέτασης από το Υπουργείο.
Κατά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της 8ης Δεκεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου μας διαπιστώθηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία όλων των γονέων και των μαθητών. Έκδηλη δε είναι η αγανάκτηση όλων για τον συγκεκριμένο νόμο ο οποίος έχει μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει ήδη εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά τους μαθητές οι οποίοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον παράγοντα «άγχος», μετατρέποντάς τους σε «βαθμοθήρες», με άμεση συνέπεια την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους λόγω τις φροντιστηριακής βοήθειας που καλούνται να λάβουν. Αντίθετα εξωθεί τους μαθητές των οικονομικά αδύνατων οικογενειών στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια κλείνοντας γι’ αυτούς την πόρτα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Παρά τις εξαγγελίες πριν την ψήφιση του νόμου για μείωση της ύλης και απεξάρτηση του Λυκείου από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει συμβεί το ακριβές αντίθετο. Το «νέο λύκειο» αποτελεί το «πέμπτο αέναα εξεταζόμενο μάθημα» στο οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η βαθμολογική του αξία έναντι των λοιπών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα οποία «αναγκαστικά εξαρτά την αυτοτέλειά του».
Διανύουμε ήδη το μέσο της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής του «νέου Λυκείου» και ήδη δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί:
1.- Σε ποιο Επιστημονικό Πεδίο αντιστοιχεί κάθε Σχολή,
2.- Ποιο θα είναι το μάθημα βαρύτητας και ποιος ο συντελεστής του ανά Σχολή,
3.- Αν θα γίνει η εξέταση του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» ενιαία με την Νεοελληνική Γλώσσα ή ξεχωριστά, καθόσον πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μαθήματα,
4.- Αν θα έχουν την δυνατότητα και πόσες φορές σε επόμενα έτη οι μαθητές να επαναλάβουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα,
5.- Αν θα έχουν την δυνατότητα να εξετασθούν την επόμενη χρονιά επιλέγοντας όμως ένα άλλο πεδίο.
Με ψήφισμά της η ως άνω Γενική μας Συνέλευση επισημαίνει τα σημεία εκείνα του νόμου που είναι ακόμα ασαφή και προδήλως αρνητικά και εισηγείται την τροποποίησή τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ «ΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ»ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:


1.- Την ύλη των μαθημάτων η οποία εξακολουθεί να είναι τεράστια σε όγκο.
2.- Την ξεχωριστή κλήρωση η οποία οδηγεί σε εξέταση με διαφορετικά θέματα ανά σχολείο και η οποία δημιουργεί:
α) ανισότητα ως προς την εξέταση των μαθημάτων ανά σχολείο καθόσον τα θέματα της Τράπεζας θεμάτων παρά το νόμο εξακολουθούν να μην είναι ίδιας διαβαθμισμένης δυσκολίας και
β) φαινόμενα διαφθοράς όπως αυτά που σημειώθηκαν πέρυσι, όπου ιδιωτικά κυρίως σχολεία δήλωναν στο υπουργείο παιδείας διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ακολουθούσαν κληρώνοντας τα θέματα σε ημέρα προγενέστερη της ημέρας εξέτασής τους και διαρρέοντας τα θέματα στους μαθητές τους
3.- Την σωστή αξιολόγηση των θεμάτων της Τράπεζας καθόσον:
α) δεν είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,
β) ορισμένα σε μερικά σημεία τους έρχονται σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και
γ) το επίπεδο δυσκολίας τους είναι «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και διδάσκονται στο σχολείο (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).
4.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
5.- Την διδασκαλία μόνο 5 ωρών στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου έναντι 20 ωρών στην Γ’ Λυκείου επαυξάνοντας την ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.
6.- Την παντελή έλλειψη θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.
7.- Την έλλειψη της δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων.
8.- Την επιλογή του μαθήματος της Φιλοσοφίας στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Β’ Λυκείου ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως είχε αναγνωρισθεί και ίσχυε μέχρι και χθες.
9.- Την εισαγωγή του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, το οποίο δεν συνάδει σε τίποτα με τις Θετικές και Οικονομικές Επιστήμες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:

1.- Την μείωση της ύλης των μαθημάτων μετά από έλεγχο της σκοπιμότητας και της αναγκαιότητας αυτής που ήδη έχει καθορισθεί.
2.- Την εισαγωγή στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Β’ και Γ’ Λυκείου και μαθημάτων επιλογής ώστε να καλλιεργούνται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών.
3.- Την μείωση του αριθμού των μαθημάτων που θα εξετάζονται με Τράπεζα Θεμάτων.
4.- Την ύπαρξη ενιαίου προγράμματος των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων με μία και μοναδική κλήρωση των θεμάτων πανελλαδικά ανά μάθημα για να εξαλειφθεί η ανισότητα και η διαφθορά που επικράτησε πέρυσι.
5.- Την «σωστή αξιολόγηση» των θεμάτων της Τράπεζας ώστε:
α) να είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,
β) να μην έρχονται σε μερικά σημεία τους σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και
γ) να μην είναι το επίπεδο δυσκολίας τους «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα των σχολικών βιβλίων (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).
6.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
7.- Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου και αντίστοιχη μείωση των ωρών διδασκαλίας αυτών στην Γ’ Λυκείου, ώστε και η ύλη τους να αφομοιώνεται καλλίτερα και να μην αυξάνεται υπέρμετρα η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.
8.- Την εισαγωγή θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.
9.- Την δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων (πρόταση που ασπάζεται και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία).
10.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Φιλοσοφίας της Β’ Λυκείου από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας καθόσον πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως ίσχυε μέχρι χθες.
11.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Λογοτεχνίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» από τα Επιστημονικά Πεδία εξειδίκευσης των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας καθώς και των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών καθόσον δεν συνάδει σε τίποτα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές που υπάγονται σε αυτά και στα προγράμματα των σπουδών τους.
12.- Τον επανακαθορισμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο από Επιτροπές των ίδιων των ενδιαφερομένων Πανεπιστημιακών Σχολών κάτι που είχε εξαγγελθεί πριν την ψήφιση του νόμου και που δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Σαν Σύλλογος Γονέων την επανεξέταση του νόμου και την αναμόρφωση του «νέου λυκείου» σύμφωνα με τα ανωτέρα προτεινόμενα τα οποία αποτελούν κοινές θέσεις των γονέων αλλά και των μαθητών του όχι μόνον του Σχολείου μας αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής Κοινότητας.
                                  Κόρινθος 8/12/2014
                                   ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Γ.Σ


Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση









Συμμεριζόμενοι την αγωνία την δική μας και των παιδιών μας
σας καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την 8η Δεκεμβρίου 2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. η οποία θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Σχολείου μας με θέμα: 
“Το πρωτεύον ζήτημα του «ΝΈΟΥ ΛΥΚΕΊΟΥ» και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΆΤΩΝ»”
Θα μας ενημερώσει σχετικά η καθ’ ύλην υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π { Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κορίνθου κα Αλεβίζου η οποία έχει προσκληθεί από τον Σύλλογό μας γι’ αυτόν τον σκοπό.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση και υποβολή ερωτημάτων από κάθε ενδιαφερόμενο.
                                             Σας Ευχαριστούμε

                                                το Δ.Σ.