Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Δεν πέτυχα στις Πανελλαδικές. Τι κάνω;

Τι σημαίνει η επιτυχία ή η αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη μετέπειτα πορεία σταδιοδρομίας;
Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα μας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες. H επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης κατά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ευκαιρία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή των εφήβων και νέων ατόμων, όμως δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Είναι η αρχή μιας προσπάθειας που ακόμα κι αν δεν αποδώσει όπως θα περιμένατε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη εμπειρία και να σας κινητοποιήσει για άλλες προσπάθειες. Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά το επαγγελματικό σας μέλλον!

Τι να επιλέξω για να έχω σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;
Δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και έτοιμες λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνετε σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχετε επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση. Γενικά, όμως, επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου. Πριν επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας συμβουλευτείτε την ενότητα Γνωρίζω την αγορά εργασίας.

Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας» για τους νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν τώρα στη σταδιοδρομία τους;
Στη σημερινή κοινωνία της δια βίου μάθησης, είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε πολύπλευρα την προσωπικότητά μας και να καλλιεργούμε δεξιότητες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και θα μας ανοίγουν νέες ευκαιρίες σε περιόδους ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση είναι βασικό συστατικό για τη λήψη των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναζητείτε, να αξιολογείτε, να επεξεργάζεστε και να ταξινομείτε πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και προτιμήσεις μας, όσο και με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε! Η επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Η ανάπτυξη σταδιοδρομίας είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τι άλλες επιλογές υπάρχουν για τους μαθητές που δεν έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Επισκεφτείτε τον ΠΛΟΗΓΟ, την Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για να βρείτε πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα και όλους τους τύπους εκπαίδευσης (γενική, τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αρχική ή συνεχιζόμενη κατάρτιση, εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ.), ανάλογα με τα δικά σας ενδιαφέροντα.
Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, επισκεφτείτε την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης PLOTEUS για να αναζητήσετε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών και τη χώρα ή το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε.
Καταρτιστείτε! Η επαγγελματική κατάρτιση θα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια καλή εναλλακτική επιλογή και το βασικό μέσο για την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλες σχολές στην ενότητα Σπουδές μετά το Λύκειο.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι μαθητές, οι νέοι και οι γονείς τους για δωρεάν βοήθεια σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό;
H επιλογή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης και κατ' επέκταση του επαγγέλματος, δεν θα πρέπει να είναι μια επιπόλαιη απόφαση βασισμένη σε τυχαία γεγονότα και συγκυρίες. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται ύστερα από ώριμη σκέψη και με τη βοήθεια ειδικών Συμβούλων που μπορούν να βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές για εσάς εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, βασισμένες στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και το σύστημα των αξιών σας.
Τόσο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου όσο και γενικά για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ένα από τα 79 δημόσια Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) του Υπουργείου Παιδείας που λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας. Τα ΚΕΣΥΠ προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους μαθητές και νέους (μέχρι 25 ετών) καθώς και στους γονείς τους. Αναζητείστε το κοντινότερο ΚΕΣΥΠ στην περιοχή διαμονής σας μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΟΠΠΕΠ ή της ιστοσελίδας του Τμήματος Α’ ΣΕΠ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το μέλλον των παιδιών τους;
Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των παιδιών τους. Η συζήτηση με το παιδί και η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης είναι απαραίτητα στοιχεία για να το βοηθηθεί να κάνει την πλέον συνειδητή και κατάλληλη επιλογή για εκείνο. Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο θα ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεών του.


Τι βοήθεια προσφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ σε μαθητές και νέους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας;
Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει δημιουργήσει τη Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμούπου είναι ένα φιλικό διαδραστικό πόρταλ, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφήβους και νέους. Μέσω της Πύλης μπορείτε:
• να συμπληρώσετε δωρεάν ηλεκτρονικά Tεστ Eπαγγελματικού Προσανατολισμού και να πάρετε απαντήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά σας, τις κλίσεις σας και να βοηθηθείτε στο να αποφασίσετε τι θα επιλέξετε.
• να δημιουργήσετε τον ατομικό σας ηλεκτρονικό φάκελο δεξιοτήτων με τον οποίο μπορείτε να αναδείξετε τα ταλέντα σας και τα επιτεύγματά σας από τις σχολικές δραστηριότητες, αλλά και από τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
• να βρείτε πληροφορίες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για διάφορα άλλα θέματα, που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία.
• να επικοινωνήσετε, να απευθύνετε ερώτημα ή να κλείσετε το δικό σας ραντεβού με εξειδικευμένο Σύμβουλο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην περιοχή σας, στα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του Υπουργείου Παιδείας.
Σύντομα θα μπορείτε να :
• παίζετε το γνωστό διαδικτυακό διαδραστικό παιχνίδι σταδιοδρομίας Real Game που βοηθά να αναπτύξετε δεξιότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας και να προετοιμαστείτε για τη ζωή σας ως ενήλικες,
• να ενημερώνεστε για διάφορα επαγγέλματα και για τον κόσμο της αγοράς εργασίας μέσα από διαδραστικά βίντεο επαγγελμάτων.
Και μην ξεχνάτε! Για συστηματική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά τους Θεματικούς Καταλόγους ενημέρωσης της Διαδικτυακής Πύλης.

Πανελλαδικές Εξετάσεις και Μηχανογραφικό Δελτίο

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι η διαδικασία γραπτών ή και προφορικών εξετάσεων* που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα για όλους τους τελειόφοιτους και απόφοιτους μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές και τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε κοινά θέματα, τα οποία ορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) και βαθμολογούνται από εκπαιδευτικούς σε ειδικά Βαθμολογικά Κέντρα (Β.Κ.)
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται κατ΄ έτος:
Α. Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικών Λυκείων – Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Β) 
Β. Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Α)
* Αφορά περιπτώσεις φυσικώς αδυνάτων υποψηφίων που εξεταζονται και προφορικα (δυσλεξία, δυσορθογραφία κ.λπ.)
Αναλυτικές πληροφορίες για το πλαίσιο πραγματοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων: (συνημμένα).

20 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Μηχανογραφικό Δελτίο

Τι είναι το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Το  Μηχανογραφικό Δελτίο είναι ένα έντυπο – δήλωση στο οποίο περιέχονται όλες οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, συγκεντρωμένα σε ομάδες (Επιστημονικά Πεδία)
Τι μορφή έχει το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Το Μηχανογραφικό Δελτίο δεν έχει πλέον έντυπη μορφή. Υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να καταθέσω το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Χρειάζεται να είσαι τελειόφοιτος ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Ομάδας Β, με Βεβαίωση Πρόσβασης των ετών 2014 (90%) και των ετών 2013, 2012 (10%) και να έχεις αποκτήσει κωδικό ασφαλείας από το Λύκειό σου.
Είναι υποχρεωτικό να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Είναι υποχρεωτικό, εάν θέλεις να εισαχθείς σε μία Σχολή / ένα Τμήμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ελλάδας.
Μπορώ να περάσω στο Πανεπιστήμιο χωρίς να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Όχι. Είναι υποχρεωτικό να καταθέσεις Μηχανογραφικό Δελτίο, εάν θέλεις να εισαχθείς σε μία Σχολή / ένα Τμήμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Ελλάδας.
Πότε χρειάζεται να το καταθέσω;
Θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας η προθεσμία για την κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου (περίπου 15-20 ημέρες), μετά την ανακοίνωση των βαθμών σου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πού χρειάζεται να το καταθέσω;
Θα χρειαστεί να έχεις Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και σύνδεση με το Ίντερνετ για να καταθέσεις το Μηχανογραφικό Δελτίο ηλεκτρονικά, από το σπίτι σου, για παράδειγμα. Αν δεν διαθέτεις τα απαραίτητα μέσα, μπορείς να το καταθέσεις στο Σχολείο σου για να σε βοηθήσουν.
Πόσες φορές μπορώ να καταθέσω Μηχανογραφικό Δελτίο;
Μόνο ΜΙΑ φορά. Μπορείς να αποθηκεύεις προσωρινά τις επιλογές σου και να τις αλλάζεις. Αυτό που μετράει όμως είναι η «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Τι γίνεται αν ξεχάσω να οριστικοποιήσω το Μηχανογραφικό Δελτίο;
Αν δεν οριστικοποιήσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο, το ηλεκτρονικό σύστημα θεωρεί ότι δεν έχεις καταθέσει Μηχανογραφικό. Συνεπώς, δεν εισάγεσαι σε καμία Σχολή / Τμήμα.
Έχω όμως καταθέσει ένα Μηχανογραφικό όταν μπήκα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα και επέλεξα «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ».
Δεν έχει σημασία. Οι προσωρινές επιλογές σου ΔΕΝ θεωρούνται οριστικές, άρα δεν μπορείς να εισαχθείς σε κανένα Τμήμα / Σχολή, ακόμα και αν έχεις τα μόρια.

Πόσα Επιστημονικά Πεδία μπορώ να επιλέξω;
Μπορείς να επιλέξεις τις Σχολές / τα Τμήματα από ένα ή και 2 Επιστημονικά Πεδία.
Προϋπόθεση για το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, εάν δεν έχεις άμεση πρόσβαση από την κατεύθυνση σου, είναι να έχεις εξεταστεί στα Μαθήματα Αντικατάστασης Βαρύτητας που απαιτούνται για το συγκεκριμένο Πεδίο.


Τι είναι τα πλήρη μόρια;
Για να δηλώσεις κάποιο συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, χρειάζεται να έχεις απαραιτήτως εξεταστεί σε 2 συγκεκριμένα από τα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα (συνολικά 6 Μαθήματα για τα υπόλοιπα Πεδία και 7 για το 5ο Πεδίο), ανάλογα με την Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Τα Μαθήματα αυτά είναι τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας γιατί πολλαπλασιάζονται προκειμένου να υπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα των Μορίων (1ο Μάθημα x1.3, 2ο Μάθημα x0.7).  Στην περίπτωση αυτή τα μόριά σου θα είναι ΠΛΗΡΗ.


Τι είναι τα μειωμένα μόρια;
Αν στην Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει δεν εξετάζονται τα 2 από τα απαιτούμενα Μαθήματα (Αυξημένης Βαρύτητας) για κάποιο συγκεκριμένο Πεδίο, έχεις τη δυνατότητα να το επιλέξεις, αφού προηγουμένως επιλέξεις από 4 Προτεινόμενα Μαθήματα ένα Μάθημα (Επιλογής) το οποίο θα λειτουργήσει ως Μάθημα Αντικατάστασης του Μαθήματος Αυξημένης Βαρύτητας και θα πολλαπλασιαστεί με μικρότερους συντελεστές (1ο Μάθημα Αντικατάστασης x0.9, 2ο Μάθημα Αντικατάστασης x0.4). Στην περίπτωση αυτή τα μόριά σου θα είναι ΜΕΙΩΜΕΝΑ.



Αν επιλέξω τελικά 2 Επιστημονικά Πεδία, θα έχω τα ίδια μόρια και για τα 2;
Εξαρτάται από τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας (Μ.Α.Β.) για το κάθε Επιστημονικό Πεδίο, από τα Μαθήματα Αντικατάστασης (Μ.Αν.) και από την Κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Για παράδειγμα, από Θεωρητική Κατεύθυνση θα έχεις διαφορετικά μόρια
·         για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Α.Β. = Αρχαία Ελληνικά x1.3 και Ιστορία x0.7
·         για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Αν. = Μαθηματικά x0.9 και Φυσική x0.4
·         για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Αν. = Βιολογία x0.9 και Νεοελληνική Γλώσσα x0.4
·    για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο : Μ.Α.Β. = Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής x1.3 και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας x0.7

Πόσες Σχολές / Τμήματα μπορώ να δηλώσω; Υπάρχει περιορισμός;
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, αρκεί να επιλέξεις από 2 μόνο Επιστημονικά Πεδία. Μπορείς να επιλέξεις με όποια σειρά θέλεις τις Σχολές πχ. την Α Σχολή του 1ου Πεδίου, μετά την Κ Σχολή του 3ου Πεδίου, μετά την Ζ Σχολή του 3ου Πεδίου, μετά την Δ Σχολή του 1ου Πεδίου κλπ.
Τι γίνεται αν βάλω μία προτίμηση Α μετά από την προτίμηση Β αλλά τελικά έχω τα μόρια που χρειάζονται και για τις 2;
Θα εισαχθείς στην επιλογή που βρίσκεται υψηλότερα στις προτιμήσεις σου.
Για αυτό χρειάζεται να είσαι σίγουρος για την σειρά των επιθυμιών σου χωρίς να επηρεάζεσαι από τις εκτιμήσεις διακύμανσης των Βάσεων Εισαγωγής.
Τα μόρια που τελικά συγκέντρωσα είναι αρκετά και δείχνουν ότι περνάω σε πολλές Σχολές. Τελικά σε ποια από όλες θα εισαχθώ;
Θα εισαχθείς στην επιλογή που βρίσκεται υψηλότερα στις προτιμήσεις σου, αρκεί να πιάνεις τη βάση της.


Ποιο κριτήριο προηγείται για την εισαγωγή μου σε μια σχολή, ο βαθμός ή η σειρά προτίμησης;
Ο βαθμός.
Παράδειγμα :
·         (Α) Υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης με 18.300 μόρια έχει δηλώσει 3η προτίμηση τους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (ΕΜΠ).
·         (Β) Υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης με 16.500 μόρια έχει δηλώσει 1η προτίμηση τους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (ΕΜΠ).
Στους Πολιτικούς Μηχανικούς Αθήνας (βάση 18.100) εισάγεται ο  (Α) Υποψήφιος με τα 18.300 μόρια.



Τι πρέπει να γνωρίζω για μια Σχολή / ένα Τμήμα προτού το επιλέξω;
Προτού επιλέξεις μία Σχολή / ένα Τμήμα, καλό θα ήταν να κάνεις μια μικρή έρευνα για το αν σε ενδιαφέρει πραγματικά, χωρίς να στέκεσαι στον τίτλο.
·         καταρχάς  συμβουλεύσου τον Νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας του Υπουργείου Παιδείας,
·         έπειτα δες την Ιστοσελίδα κάθε Τμήματος,
·         βρες τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος για να μάθεις ποια είναι τα Διδασκόμενα Μαθήματα και εάν σε ενδιαφέρουν πραγματικά.
·         Καλό θα ήταν, επίσης, να μάθεις για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και τις Επαγγελματικές προοπτικές του Τμήματος είτε από τη Γραμματεία του Τμήματος είτε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου στο οποίο ανήκει η Σχολή που σε ενδιαφέρει.
·         Μπορείς να επισκεφτείς ένα Σύμβουλο ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ της περιοχής σου για να σε βοηθήσει στην αναζήτηση.

Τα Ειδικά Μαθήματα υπολογίζονται στο συνολικό αριθμό Μορίων Εισαγωγής μου;
Όχι, υπολογίζονται μόνο για τη Σχολή για την οποία απαιτούνται.
Προσοχή!
·         Στα Ειδικά Μαθήματα χρειάζεται να έχεις τουλάχιστον τη βάση (10/20).
·         Όταν απαιτούνται 2 Ειδικά Μαθήματα χρειάζεται να έχεις τη βάση και στα 2 Μαθήματα.

Τι βαθμούς χρειάζεται να γράψω στις Πανελλαδικές;

Αν έχεις ήδη γράψει Πανελλαδικές μπορείς από την εφαρμογή να δεις το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και τα Μόριά σου.
Πώς Προκύπτουν όμως αυτά τα νούμερα;

Βαθμός Πρόσβασης (ΒΠ)
Από κάθε μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά προκύπτει ο Βαθμός πρόσβασής σου από τη σχέση
ΒΠ = Π x 0,3 + Γ x 0,7 (Π: Προφορικός Βαθμός, Γ:Βαθμός Πανελλαδικών)
Ο Προφορικός Βαθμός υπολογίζεται από τους βαθμούς που παίρνεις στο σχολείο σε κάθε τετράμηνο με τη σχέση:
Π.= (ΑΤΕΤΡΑΜ+ΒΤΕΤΡΑΜ)/2
Αν ο βαθμός των πανελλαδικών απέχει περισσότερο από 2 μονάδες από τον Προφορικό, τότε έχουμε προσαρμογή του προφορικού βαθμού ώστε να απέχει μέχρι 2 μονάδες από τον γραπτό. Π= ± 2 (Γ)

Παράδειγμα
Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ=18 
Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ=19
Π=18,5
Γ=15,7
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Π=17,7
ΒΠ = 0,3xΠ + 0,7xΓ = 
0,3x17,7 + 0,7x15,7 = 16.3
ΒΠ = 16,3
Γενικός Βαθμός Πρόσβασης (ΓΒΠ)
Είναι ο Μέσος Όρος των βαθμών πρόσβασης όλων των μαθημάτων που εξετάζεσαι Πανελλαδικά.

Παράδειγμα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ=18,3
ΦΥΣΙΚΗ=16,3
ΧΗΜΕΙΑ=15,2
ΒΙΟΛΟΓΙΑ=19,4
ΝΕΟΕΛ. ΓΛΩΣΣΑ (ΓΠ)=18,4
ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΠ)=19,6
ΓΒΠ=(18,3+16,3+15,2+19,4+18,4+19,6) / 6=17,866..
ΓΒΠ=17,87

Υπολογισμός Μορίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια
A.
Ανάλογα με τους συντελεστές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που προκύπτει απο το συνδυασμό Κατευθυνσης και Επιστημονικού Πεδίου, διαμορφώνονται οι δύο παρακάτω σχέσεις:
1. (ΓΒΠ x 8 +1.3 + ΒΠΒΑΡ.2x0,7) x 100
2. (ΓΒΠ x 8 +0.9 + ΒΠΒΑΡ.2x0,4) x 100
όπου ΓΒΠ ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης
ΒΠΒΑΡ.1/2 ο Βαθμός Πρόσβασης στο Μάθημα βαρύτητας 1 ή 2.
Έτσι αν έχω σε όλα τα μαθήματα 20, στην πρώτη περίπτωση θα πετύχω μέγιστη βαθμολογία:
(20 x 8 + 20 x 1.3 + 20 x 0.7) x 100
(160 + 26 + 14) x 100
max=20000

Ενώ αν έχω σε όλα τα μαθήματα 20, στην δεύτερη περίπτωση θα πετύχω μέγιστη βαθμολογία:

(20 x 8 + 20 x 1.3 + 20 x 0.7) x 100
(160 + 18 + 8) x 100
max=18600

Παράδειγμα 1
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ - ΕΠ1
ΒΠ ΑΡΧΑΙΑ = 18,6
ΒΠ ΙΣΤΟΡΙΑ = 19,2
ΒΠ Ν.Λ. = 15,4 
ΒΠ ΛΑΤΙΝΙΚΑ = 16,3
ΒΠ Ν.Γ. = 17,2
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 15,2
ΓΒΠ = 16,98
(16,98 x 8 + 18.6 x 1.3 + 19.2 x 0.7) x 100
(135.84+24.18+13.44) x 100
17346 ΜΟΡΙΑ

Παράδειγμα 2
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ - ΕΠ1
ΒΠ ΑΡΧΑΙΑ = 18,6
ΒΠ ΙΣΤΟΡΙΑ = 19,2
ΒΠ Ν.Λ. = 15,4 
ΒΠ ΛΑΤΙΝΙΚΑ = 16,3
ΒΠ Ν.Γ. (ΓΠ) = 17,2
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 15,2
ΓΒΠ = 16,98
(16,98 x 8 + 17,2 x 0,9 + 15,2 x 0.4) x 100
(135.84+15,48+6,08) x 100
15740 ΜΟΡΙΑ

Παράδειγμα 3
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ – ΕΠ5
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ = 16,3
ΒΠ ΦΥΣΙΚΗ = 18,4
ΒΠ ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ = 15,4 
ΒΠ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ = 19,6
ΒΠ Ν.Γ. (ΓΠ) = 16,5
ΒΠ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΓΠ) = 19,4
ΒΠ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚ. ΘΕΩΡΙΑΣ = 17,3 
ΓΒΠ = 17,56
(17,56 x 8 + 19,4 x 1,3 + 17,2 x 0.7) x 100
(140,48 + 25,22 + 12,04) x 100
17774 ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Χαρούμενο και Δημιουργικό το Νέο Έτος 2015


Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε σαν κοινωνία, ο ερχομός του Νέου Έτους  ας σημάνει ένα νέο ξεκίνημα,  για μια ζωή γεμάτη αλληλεγγύη και αγάπη, φωτίζοντας τις σκέψεις μας και τις ενέργειες μας.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών  του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου , σας εύχεται Χαρούμενο και Δημιουργικό το Νέο Έτος 2015.


Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προτάσεις για την επανεξέταση με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 που αφορά το Νέο Λύκειο.

Με τη συγκατάθεση και τις υπογραφές των μελών μας, στη πρόταση του Δ.Σ του Συλλόγου μας ολοκληρώθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου.
Η Γ.Σ είχε ως σκοπό την ενημέρωση των Γονέων από την υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π {Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κορίνθου} κ. Αλεβίζου για το Νέο Λύκειο και την πρόταση του Δ.Σ που επισημαίνει τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ατέλειες και ασάφειες του νόμου 4186/2013 που αφορούν το Νέο Λύκειο και οι οποίες χρήζουν επανεξέτασης από το Υπουργείο.
Τις επόμενες ημέρες το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα αποστείλει το έγγραφο στον αρμόδιο Υπουργό, στη Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου υπόψη του κ. Μισθού, στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας υπόψη του κ.Σαμαρά στο Δ/ντη και τον Σύλλογο Διδασκόντων και το 15μελές, του 1ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου, 3ου, 4ου Γενικών Λυκείων  και των ΕΠΑΛ, 
Κορίνθου σε κοινή συνεδρίαση για την σύνταξη προτάσεων με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 που αφορά το Νέο Λύκειο. 
Το Δ.Σ αποφάσισε η πρόταση που ενέκρινε η Γ.Σ να αναρτηθεί και να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.
http://goneis1gelkorinth.blogspot.gr

Θέμα: «Προτάσεις για την επανεξέταση με σκοπό την βελτίωση του Ν.4186/2013 μετά τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του στην πράξη που μετρά ήδη ένα χρόνο».

Μετά την εφαρμογή του Νόμου 4186/2013 για το «νέο Λύκειο» από τον Σεπτέμβριο του 2013 διαπιστώθηκαν από μέρους των γονέων και των μαθητών του Σχολείου μας ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ατέλειες και ασάφειες οι οποίες χρήζουν επανεξέτασης από το Υπουργείο.
Κατά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της 8ης Δεκεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου μας διαπιστώθηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία όλων των γονέων και των μαθητών. Έκδηλη δε είναι η αγανάκτηση όλων για τον συγκεκριμένο νόμο ο οποίος έχει μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει ήδη εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά τους μαθητές οι οποίοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον παράγοντα «άγχος», μετατρέποντάς τους σε «βαθμοθήρες», με άμεση συνέπεια την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους λόγω τις φροντιστηριακής βοήθειας που καλούνται να λάβουν. Αντίθετα εξωθεί τους μαθητές των οικονομικά αδύνατων οικογενειών στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια κλείνοντας γι’ αυτούς την πόρτα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Παρά τις εξαγγελίες πριν την ψήφιση του νόμου για μείωση της ύλης και απεξάρτηση του Λυκείου από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει συμβεί το ακριβές αντίθετο. Το «νέο λύκειο» αποτελεί το «πέμπτο αέναα εξεταζόμενο μάθημα» στο οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η βαθμολογική του αξία έναντι των λοιπών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα οποία «αναγκαστικά εξαρτά την αυτοτέλειά του».
Διανύουμε ήδη το μέσο της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής του «νέου Λυκείου» και ήδη δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί:
1.- Σε ποιο Επιστημονικό Πεδίο αντιστοιχεί κάθε Σχολή,
2.- Ποιο θα είναι το μάθημα βαρύτητας και ποιος ο συντελεστής του ανά Σχολή,
3.- Αν θα γίνει η εξέταση του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» ενιαία με την Νεοελληνική Γλώσσα ή ξεχωριστά, καθόσον πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μαθήματα,
4.- Αν θα έχουν την δυνατότητα και πόσες φορές σε επόμενα έτη οι μαθητές να επαναλάβουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα,
5.- Αν θα έχουν την δυνατότητα να εξετασθούν την επόμενη χρονιά επιλέγοντας όμως ένα άλλο πεδίο.
Με ψήφισμά της η ως άνω Γενική μας Συνέλευση επισημαίνει τα σημεία εκείνα του νόμου που είναι ακόμα ασαφή και προδήλως αρνητικά και εισηγείται την τροποποίησή τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ «ΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ»ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:


1.- Την ύλη των μαθημάτων η οποία εξακολουθεί να είναι τεράστια σε όγκο.
2.- Την ξεχωριστή κλήρωση η οποία οδηγεί σε εξέταση με διαφορετικά θέματα ανά σχολείο και η οποία δημιουργεί:
α) ανισότητα ως προς την εξέταση των μαθημάτων ανά σχολείο καθόσον τα θέματα της Τράπεζας θεμάτων παρά το νόμο εξακολουθούν να μην είναι ίδιας διαβαθμισμένης δυσκολίας και
β) φαινόμενα διαφθοράς όπως αυτά που σημειώθηκαν πέρυσι, όπου ιδιωτικά κυρίως σχολεία δήλωναν στο υπουργείο παιδείας διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ακολουθούσαν κληρώνοντας τα θέματα σε ημέρα προγενέστερη της ημέρας εξέτασής τους και διαρρέοντας τα θέματα στους μαθητές τους
3.- Την σωστή αξιολόγηση των θεμάτων της Τράπεζας καθόσον:
α) δεν είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,
β) ορισμένα σε μερικά σημεία τους έρχονται σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και
γ) το επίπεδο δυσκολίας τους είναι «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και διδάσκονται στο σχολείο (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).
4.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
5.- Την διδασκαλία μόνο 5 ωρών στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου έναντι 20 ωρών στην Γ’ Λυκείου επαυξάνοντας την ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.
6.- Την παντελή έλλειψη θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.
7.- Την έλλειψη της δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων.
8.- Την επιλογή του μαθήματος της Φιλοσοφίας στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Β’ Λυκείου ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως είχε αναγνωρισθεί και ίσχυε μέχρι και χθες.
9.- Την εισαγωγή του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, το οποίο δεν συνάδει σε τίποτα με τις Θετικές και Οικονομικές Επιστήμες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:

1.- Την μείωση της ύλης των μαθημάτων μετά από έλεγχο της σκοπιμότητας και της αναγκαιότητας αυτής που ήδη έχει καθορισθεί.
2.- Την εισαγωγή στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Β’ και Γ’ Λυκείου και μαθημάτων επιλογής ώστε να καλλιεργούνται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών.
3.- Την μείωση του αριθμού των μαθημάτων που θα εξετάζονται με Τράπεζα Θεμάτων.
4.- Την ύπαρξη ενιαίου προγράμματος των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων με μία και μοναδική κλήρωση των θεμάτων πανελλαδικά ανά μάθημα για να εξαλειφθεί η ανισότητα και η διαφθορά που επικράτησε πέρυσι.
5.- Την «σωστή αξιολόγηση» των θεμάτων της Τράπεζας ώστε:
α) να είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,
β) να μην έρχονται σε μερικά σημεία τους σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και
γ) να μην είναι το επίπεδο δυσκολίας τους «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα των σχολικών βιβλίων (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).
6.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
7.- Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου και αντίστοιχη μείωση των ωρών διδασκαλίας αυτών στην Γ’ Λυκείου, ώστε και η ύλη τους να αφομοιώνεται καλλίτερα και να μην αυξάνεται υπέρμετρα η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.
8.- Την εισαγωγή θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.
9.- Την δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων (πρόταση που ασπάζεται και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία).
10.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Φιλοσοφίας της Β’ Λυκείου από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας καθόσον πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως ίσχυε μέχρι χθες.
11.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Λογοτεχνίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» από τα Επιστημονικά Πεδία εξειδίκευσης των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας καθώς και των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών καθόσον δεν συνάδει σε τίποτα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές που υπάγονται σε αυτά και στα προγράμματα των σπουδών τους.
12.- Τον επανακαθορισμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο από Επιτροπές των ίδιων των ενδιαφερομένων Πανεπιστημιακών Σχολών κάτι που είχε εξαγγελθεί πριν την ψήφιση του νόμου και που δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Σαν Σύλλογος Γονέων την επανεξέταση του νόμου και την αναμόρφωση του «νέου λυκείου» σύμφωνα με τα ανωτέρα προτεινόμενα τα οποία αποτελούν κοινές θέσεις των γονέων αλλά και των μαθητών του όχι μόνον του Σχολείου μας αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής Κοινότητας.
                                  Κόρινθος 8/12/2014
                                   ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Γ.Σ


Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση









Συμμεριζόμενοι την αγωνία την δική μας και των παιδιών μας
σας καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την 8η Δεκεμβρίου 2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. η οποία θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Σχολείου μας με θέμα: 
“Το πρωτεύον ζήτημα του «ΝΈΟΥ ΛΥΚΕΊΟΥ» και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΆΤΩΝ»”
Θα μας ενημερώσει σχετικά η καθ’ ύλην υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π { Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κορίνθου κα Αλεβίζου η οποία έχει προσκληθεί από τον Σύλλογό μας γι’ αυτόν τον σκοπό.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση και υποβολή ερωτημάτων από κάθε ενδιαφερόμενο.
                                             Σας Ευχαριστούμε

                                                το Δ.Σ.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Όλες οι αλλαγές για την Γ' Λυκείου

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Έρευνα, καθώς και οι τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στο Νέο Λύκειο. Από τις πολυσυζητημένες είναι αυτή που αφορά στην εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής.

Το news.gr παρουσιάζει την τροπολογία όπως ψηφίστηκε μετά από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, προς ενημέρωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, καθώς και το πώς διαμορφώνεται το νέο σύστημα μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν.

Τροπολογία Πληροφορικής:

Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 42 του ν.4186/2013 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

"Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους, ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός και η ονομασία των επιστημονικών πεδίων ειδίκευσης, η ένταξυ των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά, καθώς και τα ειδικά μαθήματα, οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες για συγκεκριμένες Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικής Κατευθύνσεις, για τμήματα της πληροφορικής εξεταζόμενο μάθημα θα είναι η πληροφορική. Οι άλλες σχολές και τα τμήματα, για τις οποίες θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η πληροφορική, θα ορίζονται με απόφαση της ΑΔΙΠ, η οποία θα εκδίδεται μέχρι την 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Η παραπάνω απόφαση της ΑΔΙΠ δημιουργεί δέσμια υποχρέωση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση της δικής του απόφασης".

Πρώτα απολυτήριο μετά πανελλαδικές

Με το νέο σύστημα οι πανελλαδικές μάλλον μεταφέρονται για τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Κάτι τέτοιο γινόταν με τις δέσμες. Συγκεκριμένα σε χωρίο τροπολογίας που ψηφίστηκε αναφέρεται οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Πυροσβεστική, Εμπορικό Ναυτικό, Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, Εκκλησιαστική Ακαδημία  διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και β) κατά ποσοστό 50% από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Διπλές πανελλαδικές;

Το 2016, σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν, θα διεξαχθούν διπλές πανελλαδικές, καθώς εκτός των εξετάσεων του νέου συστήματος θα διεξαχθούν και οι πανελλαδικές με το καταργούμενο σύστημα για τους αποφοίτους Ημερήσιου ή Εσπερινού Λυκείου σχολικού έτους 2014-15 και προηγουμένων ετών. Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Πώς θα εξεταστούν οι μαθητές;

Οι μαθητές της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων εξετάζονται σε 6 μαθήματα και της Δ' Τάξης των Εσπερινών Λυκείων εξετάζονται συνολικά σε 5 μαθήματα.

Τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Τα Θρησκευτικά
Την Ιστορία
Τη Ξένη Γλώσσα (για τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια περιλαμβάνουν μόνο το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας)
(3) από τα μαθήματα της επιλεχθείσας Ομάδας Προσανατολισμού, σε θέματα που είναι κοινά για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου και ορίζονται ως εξής:
α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

και

β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία εξετάζεται ως ενιαίο γνωστικό αντικείμενο με αναλογία θεμάτων 60% Ελληνικής Γλώσσας και 40% Λογοτεχνίας.

Ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις

Αριθμός Επιστημονικών Πεδίων

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί τα επιστημονικά πεδία μετά την επαναφορά της πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από 5 γίνονται 6.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΦΥΣΙΚΗ

ΑΡΧΑΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ν ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝ.ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΤ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΥΓΕΙΑΣ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΦΥΣΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΧΗΜΕΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Παραμένει η Λογοτεχνία

Οι αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων, των βουλευτών της αντιπολίτευσης έπιασαν τόπο καθώς το Υπουργείο πείστηκε να διατηρήσει τη Λογοτεχνία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα συνδυαστικά με τη Ν.Γλώσσα για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων.

Επιλογή ομάδας μαθημάτων

Οι μαθητές της Γ' τάξης Ημερήσιο και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.

Ομάδες μαθημάτων

Κάθε μαθητής επιλέγει μια (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων που επιθυμεί την εισαγωγή του.

Επιλογή Χημείας ή Πληροφορικής

Όσοι επιλέγουν το ΕΠΕ "Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες" δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους ανάμεσα στα μαθήματα Χημείας και Πληροφορικής, ανάλογα με τις Σχολές ή τα Τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Ανακοίνωση συντελεστών βαρύτητας

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων και ισχύει για τις πανελλαδικές του επόμενου έτους, ορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα, Εισαγωγική Κατεύθυνση καθορίζεται μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ προς τον υπουργό Παιδείας, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 15η Μαρτίου. Σε περίπτωση μη υποβολής πρότασης, ο συντελεστής καθορίζεται από τον υπουργό Παιδείας.

Τμήματα ειδικών μαθημάτων στο πρωινό πρόγραμμα

Όπως αναφέρει τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας σε επίπεδο σχολικής μονάδας και σε ώρες εντός της πρωινής λειτουργίας δύναται να λειτουργούν τμήματα ειδικών μαθημάτων, ιδίως ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, ισπανικών, ιταλικών, για την προετοιμασία των μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικής Κατευθύνσεις που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Με απόφαση του Υπουργού ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των τμημάτων ειδικών μαθημάτων, ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα.

Συμμετοχή σε πανελλαδικές των ΕΠΑΛ για αποφοίτους ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας

Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑΛ, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ, εφόσον κατέχουν πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα, Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων, των Σχολών της ΑΕΝ.

Ώρες μαθημάτων κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος

Αλλαγές έχουμε και στις συνολικές ώρες των μαθημάτων αφού ο νόμος για το Νέο Λύκειο όριζε ότι στη Γ Λυκείου οι συνολικές ώρες διδασκαλίας ήταν 34 ενώ με την τροπολογία του Υπουργού μειώνονται κατά μία και φθάνουν τις 33. Αλλαγές παρατηρούνται ως προς τον αριθμό των μαθημάτων αφού αφαιρείται το μάθημα της Εισαγωγής στους Η/Υ ενώ αυξάνεται κατά μια ώρα η διδασκαλία της φυσικής αγωγής.

ΚΟΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΝΟΜΟΣ 4186/2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 7/11/2014

Ν.ΓΛΩΣΣΑ

4 ΩΡΕΣ

Ν. ΓΛΩΣΣΑ

4 ΩΡΕΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

2 ΩΡΕΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

2 ΩΡΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η/Υ

2 ΩΡΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η/Υ

0 ΩΡΕΣ

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

2 ΩΡΕΣ

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

2 ΩΡΕΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

1 ΩΡΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

2 ΩΡΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

2 ΩΡΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

2 ΩΡΕΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

1 ΩΡΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

1 ΩΡΑ



Καλόγηρος Βασίλειος    πηγή: news.gr

Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού ΚΕΣΥΠ Κορίνθου


Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Νέα πρόταση για την κάλυψη των κενών από τον υπουργό Παιδείας

 180


Μετά την – τουλάχιστον ατυχή – δήλωσή του περί κάλυψης των κενών με εθελοντισμό έναντι... μορίων, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε και διατύπωσε νέα πρόταση για τα κενά: προανήγγειλε την κάλυψη των κενών στα σχολεία με τη συνδρομή εκπαιδευτικών που έχουν πάρει άδεια ανατροφής τέκνων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η πρόταση είναι εθελοντική και αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν τέτοια άδεια, οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν, θα τη διακόψουν και θα λάβουν, πέραν του μισθού τους, έκτακτο επίδομα 300 ευρώ τον μήνα μέσω ΕΣΠΑ».

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο την ώρα που την τελευταία μνημονιακή τετραετία αποχώρησαν από το εκπαιδευτικό σύστημα περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν ήταν μόλις 272. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα λένε εκπαιδευτικοί, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται γύρω στα 4.000, κάτι που του προκαλεί «πονοκεφάλους», ενώ αντίστοιχα είναι και τα κενά, όπως τονίζουν, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι εκπαιδευτικοί σε άδεια ανατροφής τέκνων είναι περίπου 3.000. Βέβαια ακόμη μία φορά – παρά τις... φιλόδοξες προσπάθειες που καταβάλλει – θα αφήσει κενά στα σχολεία, καθώς είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί με άδεια ανατροφής, εφόσον η συμμετοχή τους είναι εθελοντική.

Κυρώσεις

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι από τις 350 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου έγιναν δεκτές μόνο οι 50, τονίζοντας πως οι εναπομείναντες θα πρέπει να πάνε στις αίθουσές τους, διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα και κυρώσεις. Με 300 θέσεις βέβαια δεν λύνεις το πρόβλημα, αλλά... κάτι είναι και αυτό.

Τόνισε μάλιστα ότι τα κενά θα καλυφθούν από 86 εκπαιδευτικούς των οποίων ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις, από 1.000 εκπαιδευτικούς των οποίων οι μισθοί θα καλυφθούν από τις άδειες που έχουν πάρει συνάδελφοί τους άνευ αποδοχών, ενώ θα προσληφθούν και 100 μόνιμοι σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε τα κενά. Είναι κυνισμός να λες ότι δεν έχω χρήματα να παίρνω εκπαιδευτικούς αν δεν συνοδεύεται αυτή η αλήθεια από μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά» τόνισε. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθεια γίνεται, αλλά λεφτά δεν... υπάρχουν! Πάντως, τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και οι εκπαιδευτικοί ζητούν μόνιμους διορισμούς. Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή διαφορά. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν τώρα μόνιμους διορισμούς ενώ ο υπουργός ζητάει έγκριση για διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στα ΑΕΙ αλλά και τις μετεγγραφές, ο Λοβέρδος επισήμανε πως θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία, η οποία θα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό και των εισακτέων και των μετεγγραφών.

«Οι λύσεις προκύπτουν από τον διάλογο, όχι από τις συγκρούσεις. Αιφνιδιάστηκα αρνητικά από τον κ. Φορτσάκη, τον οποίο στηρίξαμε. Είναι δυνατόν καθηγητής Δημοσίου Δικαίου να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ενώ επικαλείται τη νομιμότητα για τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Ας καθορίσουν τα πανεπιστήμια με βάση τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή τον αριθμό των εισακτέων. Αλλά αυτό είναι ένα καλβινιστικό μοντέλο. Αυτό θα εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια στην κρίση του 2014; Τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ελληνική κοινωνία».
ΣΑΒΒΑΤΟ, 22 Νοεμβρίου 2014
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
στις 20 Νοεμβρίου 2014
Το Ποντίκι

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πολυτεχνείο 2014 – Πολυτεχνείο 1973. 41 Χρόνια μετά !

Σαράντα ένα χρόνια μας χωρίζουν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ο ελληνικός λαός, στη διάρκεια της επτάχρονης Χούντας, στερούνταν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από τη στυγνή εκμετάλλευση των κερδοσκόπων και τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη ΕΣΑ, τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ελευθερίας ήταν καθημερινή ρουτίνα. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες της Χούντας στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Όμως ο λαός μας δεν έμεινε αδρανής. Με πρωτεργάτες τις πιο πρωτοποριακές ομάδες του, οργάνωνε μέρα τη μέρα την αντίστασή του στη Δικτατορία. Το φοιτητικό κίνημα εντάχθηκε και αυτό στον αγώνα. Το Φλεβάρη του ’73, εννιά μήνες πριν από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα και μετά λίγες μέρες η δεύτερη. Η Χούντα επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση με επέμβαση της αστυνομίας, με συλλήψεις και βασανισμούς. Το φοιτητικό κίνημα ανασυντάσσεται σε όλη την Ελλάδα. Ο λαός, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συμπαρατάσσονται με τη νεολαία. Η Χούντα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο.
Το Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο και το χρησιμοποιούν ως βάση μιας παλλαϊκής εξέγερσης. Οργανώνονται στο χώρο και κατασκευάζουν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, που λογοκρίνονται αυστηρά από τη χούντα. Η εξέγερση σύντομα εξαπλώνεται και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι» δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς είναι έτοιμα να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη. Και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.
Η ξενοκίνητη Χούντα και οι Αμερικανοί υποστηρικτές της όμως βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η τραγωδία της Κύπρου που ακολούθησε, με το προδοτικό πραξικόπημα, την εισβολή των ξένων στρατευμάτων και τη διχοτόμηση τελικά του νησιού, σήμανε το τέλος αυτής της, μαύρης για τον τόπο μας, περιόδου.
Σήμερα, 41 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία» αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο.
  • Χιλιάδες οικογένειες στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.
  • Η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού και χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Η δημόσια παιδεία, όπως και η δημόσια υγεία, ισοπεδώνεται από τα τανκς των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών.
  • Το λεγόμενο «νέο Λύκειο», με προμετωπίδα την «τράπεζα θεμάτων», έχει καταστεί ένα συνεχές εξεταστικό ναρκοπέδιο που ψαλλιδίζει τα όνειρα των νέων για σπουδές, τους εξωθεί στα ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια, στην πρόωρη και φτηνή κατάρτιση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και τους καθιστά θύματα της εκμετάλλευσης μέσω της μαθητείας.
  • Τομείς ολόκληροι της τεχνικής εκπαίδευσης καταργούνται για να δοθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Χιλιάδες εκπαιδευτικών χάνουν το δικαίωμα στην εργασία με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις και χιλιάδες νέοι στερούνται την ειδικότητα που θα ήθελαν να σπουδάσουν.
  • Οι ελευθερίες των πολιτών περιορίζονται, βασικά δικαιώματα περιορίζονται ή καταργούνται και η δημοκρατία βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών.
  • Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία» και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον αυτού του τόπου.
  • Η Τρόικα καθορίζει, εντελώς ανεξέλεγκτη και ασύδοτη, την οικονομική μας πολιτική και αποφασίζει για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν.
Σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της εξαθλίωσης, η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμα απειλή, που εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης: Η φασιστική συμμορία που γέννησε και επέβαλε τη δικτατορία στη χώρα βρίσκει τη συνέχειά της σήμερα σε ένα θλιβερό μόρφωμα υμνητών και συνεχιστών της, σε μια εγκληματική συμμορία, τη «Χρυσή Αυγή», που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την τραγική συγκυρία, για να υπονομεύσει κάθε έννοια δημοκρατίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αλλά τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη. Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν θα πάει χαμένη και όλοι εμείς θα εγγυηθούμε γι’ αυτό.
Καλούμε τους μαθητές και μαθήτριές μας, το φοιτητικό κόσμο, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πρωτοστατήσουν σήμερα στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας.
Να θέσουμε τα θεμέλια για μία άλλη κοινωνία, της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ε.Λ.Μ.Ε.Καρδίτσας
Σ.Ε.Π.Ε.Καρδίτσας
http://www.karditsanews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-2014-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-1973-41-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5/

10 αλήθειες και η πραγματικότητα!

Οι ικανότητες του καθηγητή και οι απαιτήσεις της δουλειάς του.

1) ό,τι σπούδασε και επιμορφώνεται δια βίου
2) να επιμορφωθεί στον υπολογιστή (για φύλλα εργασίας, διαγωνίσματα, πρόγραμμα γιορτής, προβολή ppt, μοντάζ βίντεο κλπ)
3) ηθοποιία (γιατί στην τάξη κλείνεις τον εαυτό σου απ' έξω μαζί με τη χαρά ή το μαύρο σου το χάλι)
4) γνώσεις μουσικής (γιορτές)
5) baby sitting (δε θα το αναλύσω)
6) φαντασία (για εύρεση παραδειγμάτων στο δευτερόλεπτο)
7) αστυνομικές ικανότητες (εφημερίες, αν κρατάει κινητό κάτω απ΄ το θρανίο ή έκανε ένα σκονάκι κάπου)
8) ψυχολόγου (γιατί πρέπει να καταλαβαίνεις τα παιδιά, αλλά κ να τα συμβουλεύεις)
9) PR ή αλλιώς public relations με τους γονείς κλπ
10) μπόλικη υπομονή κι ένα Duracell ανθεκτικό νευρικό σύστημα και στην τάξη και για την δουλειά στο σπίτι..
Μετά ρωτάω, υπάρχει πιο πολύπλευρο, δύσκολο, αλλά και ωραιότερο επάγγελμα, αν τολμάς να το κάνεις;
Κι ας μας σέρνουν τα χίλια μύρια κυρίως αυτοί που χειρίζονται μετά δυσκολίας τα 1 ή 2 παιδιά τους, ή και κανένα.
Ας τους βάλουμε ανάμεσα σε 400 !!!

ΥΓ:.. α και σκεφτείτε καλά αν τα ανταλλάσσετε αυτά για 1.5 μήνα διακοπές το καλοκαίρι, πριν κάνετε το μηχανογραφικό σας οι νέοι.

πηγή: m. D.S.

Καταλήψεις και Τράπεζα Θεμάτων.

Ένα από τα αιτήματα των πρόσφατων μαθητικών καταλήψεων Λυκείων είναι και η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων (ΤΘ). Η ΤΘ είμαι μια τομή προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί δημιουργείται ένας μηχανισμός από τον οποίο μπορούν να μπουν θέματα:
1]Σύμφωνα με τις ισχύουσες  οδηγίες  του Υπουργείου Παιδείας. O πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών και Συγγραφέας του Βιβλίου Φυσικής της Α Λυκείου σε έρευνα που έκανε για τα θέματα που μπαίνουν στις γραπτές εξετάσεις διαπίστωσε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος ήταν εκτός των προδιαγραφών των κείμενων διατάξεων.
2]Με την ΤΘ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής της φιλοσοφίας των θεμάτων σε όλη την Ελλάδα. Η αλλαγή της φιλοσοφίας θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή στη διδασκαλία του κάθε μαθήματος.
Νομίζω ότι οι μαθητές αντιδρούν στην  ΤΘ γιατί τη συνδέουν με την αύξηση των μετεξεταστέων. Η σύνδεση αυτή δεν είναι υπαρκτή  για τους εξής λόγους:
α]Είναι μόνο 50% της βαθμολογίας
β]Ο βαθμός δυσκολίας στα περισσότερα θέματα είναι ανάλογος με αυτά των διδασκόντων καθηγητών.
γ]Τα θέματα διορθώνονται από τον διδάσκοντα καθηγητή με τη γνωστή επιείκεια.
Η αύξηση των μετεξεταστέων, που τον Σεπτέμβριο η συντριπτική πλειοψηφία προάγεται, οφείλεται στις (λογικές) απαιτήσεις   του νέου Λυκείου: Γενικό Βαθμός 10 , Μαθηματικά  10 , Γλώσσα 10 και  στα υπόλοιπα 8. Παλιά περνούσες τη τάξη με Γενικό Μέσο Όρο 9,5 στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και πέρυσι και στο project.
Ένα αρνητικό της ΤΘ που λέγεται από κάποιους είναι ότι σε κάποια Λύκεια κληρώνονται  εύκολα θέματα και σε άλλα δύσκολα. Αυτό γίνεται και με την επιλογή θεμάτων από τους διδάσκοντες καθηγητές. Αν υπάρχει ένας τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι μόνο με την ΤΘ γιατί εκεί μπορεί να γίνει κεντρικός έλεγχος  στάθμισης. Επίσης λέγεται ότι τα δύσκολα θέματα σε κάποιο Λύκειο θα επηρεάσει δυσμενώς την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απάντηση είναι ότι οι βαθμοί στις τρεις τάξεις του Λυκείου επηρεάζουν ελάχιστα (λιγότερο από 2% για επιδόσεις πάνω από τη βάση) τα συνολικά μόρια.
Για μένα τα μεγαλύτερα προβλήματα του Νέου  Λυκείου είναι:
α] η καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει: σε ποιο Επιστημονικό πεδίο θα ανήκει η κάθε σχολή ,το μάθημα και το συντελεστή βαρύτητας που θα επιλέξουν οι σχολές .
β]Στη Γ Λυκείου οι μαθητές να κάνουν 20 ώρες στα τρία μαθήματα κατεύθυνσης.
γ]Η παντελής  έλλειψη θετικών μαθημάτων στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου.
δ]Η έλλειψη δυνατότητας επιλογής περισσοτέρων μαθημάτων για περισσότερα πεδία. Π.χ ένας μαθητής που ήθελε το Φυσικό και την Πληροφορική να μπορεί με 5ο μάθημα τη Πληροφορική να διεκδικήσει και τις Σχολές της Πληροφορικής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα αν είχαμε άλλες ώρες και άλλα μαθήματα Γενικής Παιδείας  στη Γ Λυκείου.
ε]Ο μεγάλος αριθμός διακριτών αντικειμένων στη Β Λυκείου. Στη Β Λυκείου έχουν 18 διακριτά αντικείμενα!
Θετικά του Νέου Λυκείου:
-Λιγότερα μαθήματα 4 αντί 6 ή 7
-Αποδέσμευση του απολυτηρίου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
-Αφαίρεση των  Μαθηματικών Κατεύθυνσης από τις σχολές Υγείας. Η άποψη μου είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είναι απαραίτητα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης απαιτούν για τις Ιατρικές 4 μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Φυσική και Μαθηματικά (για Ολλανδία : http://goo.gl/8VTNVj)
-Ξεχωριστό Πεδίο για τις Παιδαγωγικές
-Το μάθημα και ο συντελεστής βαρύτητας θα επιλέγεται (επιτέλους) από τα Τμήματα. Το αρχικό Σχέδιο Νόμου προέβλεπε 2 μαθήματα. Το λογικό είναι να επιλέγονται ΟΛΑ τα μαθήματα από τα Τμήματα.
-Δεν υπάρχουν κοινές σχολές μεταξύ δυο διαφορετικών Επιστημονικών Πεδίων. Σήμερα μπορείς να εισαχθείς σε πολλές σχολές δίνοντας εξετάσεις σε εντελώς διαφορετικά μαθήματα. Π.χ Δάσκαλος, Νηπιαγωγός, Φυσικής Αγωγής σήμερα μπορείς να διεκδικήσεις την εισαγωγή από οποιαδήποτε κατεύθυνση! Παραβιάζεται η κοινή λογική που λέει ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις  ανόμοια πράγματα.
-Δεν υπάρχει στη βασική δομή μάθημα επιλογής. Κανένα από τα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα δεν είναι επιλογής. Αντίθετα σήμερα το 6ο μάθημα επιλέγεται ανάμεσα από : Βιολογία(γεν), Μαθηματικά(γεν), Φυσική (γεν) και Ιστορία (γεν). Όμως είναι αδύνατον να μπαίνουν κάθε χρόνο ισοδύναμα θέματα με αποτελέσματα να δημιουργούνται μεγάλες αδικίες.
-Τράπεζα Θεμάτων
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ Χημικών και Πληροφορικών.  Τέτοια προβλήματα δημιουργούνται γιατί το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ένα ρόλο που θα έπρεπε να έχουν τα Τμήματα. Δηλαδή το ποια 4 μαθήματα θα απαιτούνται για κάθε Τμήμα πρέπει να αποφασίζονται από τα ίδια τα Τμήματα και ΟΧΙ από το Υπουργείο Παιδείας.

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας

πηγή : sep4u.gr           
  http://sep4u.gr/tag/%CE%BD%CE%B5%CE%BF-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF/

Νέο Λύκειο: Ραντεβού στα τυφλά…


Κάθε μέρα δεχόμαστε στο ΚΕΣΥΠ  πάρα πολλά ερωτήματα για το μεγάλο άγνωστο του  Νέου Λυκείου: Σε ποιο πεδίο θα ανήκει η κάθε σχολή. Άγνωστο επίσης είναι και το μάθημα αυξημένης βαρύτητας που θα ορίσει η κάθε σχολή που έπρεπε να είναι γνωστό, σύμφωνα με το νόμο, την 1 Μαρτίου 2014!  Χωρίς αυτά τα δύο βασικά δεδομένα οι μαθητές δεν μπορούν να σχεδιάσουν το διδακτικό τους πλάνο. Δεν ξέρουν  σε ποια μαθήματα να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και ποια φροντιστήρια να κάνουν. Ακόμα και σήμερα οι μαθητές δεν γνωρίζουν τις πιο βασικές  παραμέτρους του Νέου Λυκείου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι στην Ελλάδα  σημαντικές παράμετροι της εκπαιδευτικής (και όχι μόνο) διαδικασίας είναι σχεδιασμένα στο… πόδι.